Inledning

Om mig

Spiritualism

Seans/sittning

Frågor o. svar

Mina tjänster

Kontakt

Principerna

Spiritualism

Spiritualism är en metafysisk (se nedan) trosuppfattning som oftast innebär att världen är uppdelad i två fundamentala delar – materia och anden. Denna väldigt breda metafysiska uppdelning är därefter, i sin tur, uppdelad i många andra och varierande former då man här inkluderar detaljer om spirituella existenser och att dessa finns till i själslig form, samt livet efter detta tillsammans med de dödas andar, gudomligheter och medium. Till detta kommer då även själva relationen mellan det andliga och det materiella i naturen. Samt även områden inom filosofin och alla tankar om själva vår tillvaro.


Men här i detta sammanhang så fokuserar jag på de olika paranormala aktiviteter och övertygelser som varit ett ständigt inslag i de flesta kulturer och under lång tid i människans historia.
Spirituella traditioner som har mycket av sina rötter i shamanismens traditioner och som är en av de allra äldsta formerna av religionsutövning. Man kan säga att mediumskap ungefär är en mer modern form av shamanism.
Spiritualism är en övertygelse om att andarna har en förmåga att kommunicera med oss levande via ett medium (och tvärtom – ett medium har förmågan att kommunicera med andevärlden).
Den svenska vetenskapsmannen Emanuel Swedenborg (1688 - 1772) anses vara fadern till den så kallade moderna spiritualismen. Efter detta har benämningen "spiritualism” kommit att få ett flertal andra innebörder. Dels är det då själva trosuppfattningen, dels aktiviteter inom det så kallade ”övernaturliga”, spådomskonst och andra delar av parapsykologin.


Sitt allra största genomslag inom västvärlden hade spiritualismen under perioden 1840 – 1930 då det också influerade mycket av den tidens konst och litteratur. Allteftersom de vetenskapliga framstegen blev mer framträdande kom så de flesta religioner i bakgrunden under de efterföljande decennierna.
Men under de senaste årtiondena har spiritualismen åter blivit ett växande fält i många delar av samhället, kanske via en uppfattning om att det spirituella området kan vara ett alternativ till många av de andra etablerade religionerna och ett förnyat intresse för vad som finns bortom den strikt materiella tillvaron. Detta trots att de andra etablerade religionerna inte alla gånger visar en acceptans inför detta.


En annan faktor anser jag vara är att spiritualismen alltid varit öppen för vetenskap och forskning. Detta har numera bidragit till många nya spännande forskningsfält - nära-döden-upplevelser, bevisförande mediumskap med mera.
I den nationella SOM-undersökningen från Göteborgs universitet, hösten och vintern 2022 visade det sig att 21 procent av de svarande i enkäten, alltså cirka en femtedel, tror att det idag finns personer som kan samtala med de döda. Undersökningen gick ut till totalt 26 250 slumpmässigt utvalda personer mellan 16 och 90 år, boende i Sverige.

De sju spiritualistiska principerna
Dessa räknas som huvudprinciperna inom spiritualismen och något man bör känna till om man är intresserad av spiritualism.

Se mer om detta på sidan ”Principerna”.

Metafysisk (från Wikipedia):
Metafysik är den gren inom filosofin som behandlar frågan om verklighetens grundläggande natur och försöker göra rationella utsagor om fundamentala drag hos allt varande. Metafysik handlar om sådant som vi inte kan uppfatta med våra sinnen, som finns bortom det fysiska, men detta är inte en tillräcklig definition. Från att ursprungligen ha varit ett mer väldefinierat ämne – som kan sägas ha haft "varande i sig" eller "första orsaker" som sitt studieämne – har det idag kommit att inkludera frågor som exempelvis viljans frihet, som förr inte skulle ha betraktats som en metafysisk fråga.
Andra frågor som har behandlats inom metafysiken är Hur är naturen beskaffad? Finns Gud?, Vilken är människans plats i universum? samt begrepp som existens, rum, tid och kausalitet. Denna utveckling av ämnet har gjort att det numera är mycket svårdefinierat, samtidigt som det finns ett förnyat intresse för dessa frågeställningar. Metafysik kritiseras ibland för att ta vid där vetenskapen slutar, den ses som utomvetenskaplig. Mot denna kritik framhålls att metafysik såsom filosofisk verksamhet kan bedrivas med försvarbara, rationella argument som inte motsäger utan tvärtom integrerar vetenskapliga fakta.