De sju spiritualistiska principerna
I London den 30 april 1871 togs ett antal budord/rättesnören/föreskrifter emot av det brittiska mediet Emma Hardinge Britten från anden Robert Owen, en på den tiden känd socialist som hade lämnat jordelivet 1858.
De har sedan dess omformulerats något och består numera av sju olika delar. De räknas idag som Spiritualismens huvudprinciper.
1. Vi härstammar alla och är delar av samma källa
Det finns en kreativ och skapande kraft i universum. Denna kraft eller energi skapade inte bara hela universum utan livet i sina många former och fortsätter att skapa även idag. ”Gud” - ”Den skapande kraften” manifesteras i och med detta i denna kraft.
2. Syskonskap mellan alla människor
Eftersom vi alla kommer från samma universella källa är vi i själva verket en stor familj. Hela mänskligheten är en del av ett sorts syskonskap. Vi är alla medlemmar av samma stora familj. Därför är vi alla är lika mycket värda oavsett religion, hudfärg, nationalitet, kön eller sexualitet.
På detta sätt får vi också förståelsen för behoven hos andra individer. När vi ger, lär vi oss också att ta emot för att skapa den nödvändiga balansen.
3. Andlig gemenskap och samt guidad ledning
(Många spiritualister anser att denna princip är huvudprincipen)
De allra flesta religioner tror på livet efter döden, men endast Spiritualismen visar att det är sant genom att bevisa att vi medium kommunicerar med andevärlden. Det finns även andliga vägledare och skyddsandar som hjälper människor.
4. Den mänskliga själens fortsatta existens
Energi kan inte förstöras, däremot ändrar den form vid olika förhållanden. Anden kan liknas vid energi och är därför oförstörbar. Då döden inträffar av våra fysiska kroppar, går själen tillbaka till nästa dimension, även kallad andevärlden. I andevärlden är vi en andegestalt som är en kopia av vår jordiska kropp men i en mer fulländad form. Vi är samma individer på alla sätt, med samma personlighet och egenskaper. Vi förändras endast genom egen utveckling och ansträngning.
5. Personligt ansvar
Spiritualismen anser att det finns ingen, förutom vi själva, som ansvarig för våra liv, våra val och handlingar. Våra synder eller skulder kan ingen annan kan ta på sig ansvaret för. Våra gärningar ligger hos oss - den enskilda individen. Detta skiljer oss också från kristen religion, eftersom vi inte tror att vi på något sätt kan få syndernas förlåtelse, eller ”köpa” oss fria.
6. Återverkan av våra handlingar
Orsak och verkan. Man kan inte vara grym och elak mot andra och förvänta sig kärlek och popularitet i gengäld. Om den femte principen hänvisar till ”behandla andra så som du själv skulle vilja bli behandlad” så hänvisar den sjätte principen till ”du kommer att bli behandlad som du behandlar andra”, ”som du sår får du skörda” och ”som du bäddar får du ligga”.
7. Vägen för utveckling är öppen för alla
Livet är evigt och då är också evig utveckling öppen för alla. I människans själ finns kraften till utveckling i visdom och kärlek. Vi har alla fått möjligheten att själva vara ansvariga för vår utveckling.
|